Optimizare site

Ghidul complet de SEO, prezentat de Faircrate RomâniaCând vorbim despre optimizare site, ne referim în mod principal la optimizarea pentru motoarele de căutare pe internet, așa încât paginile tale să apară cât mai sus atunci când potențialii vizitatori caută pe Google.

Spre deosebire de majoritatea ghidurilor care separă această optimizare de aceea pentru facilitatea navigării pentru cei deja ajunși pe site, noi susținem că cele două elemente sunt strâns legate între ele. Un site bine închegat și ușor de folosit, care conține informații utile, va fi întotdeauna preferat de algoritmii Google și va apărea sus în lista de rezultate pentru căutări.

Optimizare site

Cuprins

Pentru servicii profesionale de SEO, echipa Faircrate România îți pune la dispoziție cei mai buni experți.

Ce este SEO?

Stabilim noțiunile de bază

Search Engine Optimization, sau pe scurt SEO, reprezintă o serie de măsuri de optimizare pentru ca paginile unui website să ajungă în mod organic (revenim imediat la acest terment) cât mai sus în paginile de rezultate ale motoarelor de căutare. În general, aceste măsuri de optimizare sunt făcute în special pentru Google, fiind de departe cel mai utilizat serviciu de căutare pe internet. Totuși, pentru o optimizare completă, nu trebuie ignorate nici alte servicii precum Bing Search, Yahoo Search sau DuckDuckGo.

Optimizare site

Google arată 2 tipuri de rezultate atunci când cineva caută anumiți termeni: rezultatele sponsorizate și rezultatele organice (precum în imaginea de mai sus). După cum reiese și din denumire, rezultatele sponsorizate apar sus pentru că cineva a plătit direct pentru acest lucru. Rezultatele organice apar pe prima pagină în mod natural, fără niciun fel de sponsorizare sau plată făcută către Google. Aceste rezultate apar aici pentru că respectivele site-uri au fost bine optimizate din perspectiva SEO.

De ce este important SEO?

  1. Flux constant de vizitatori - după ce optimizarea a fost făcută corespunzător, poți să te bazezi pe un flux constant de utilizatori care vor accesa paginile site-ului tău.
  2. Vizitatorii sunt interesați de ce ai de oferit - dacă vinzi produse hand-made iar vizitatorii tăi caută de fapt materiale de construcții, degeaba îi ai pe site. Optimizarea SEO asigură un flux de vizitatori care ajung pe site fiind direct interesați de conținutul acestuia. Dacă vinzi brățări colorate, vei avea vizitatori direct interesați de aceste produse.
  3. Semnificativ mai ieftin decât să te bazezi pe reclame plătite - poți apărea în lista rezultatelor sponsorizate (vezi imaginea de mai sus) repede, dar acest lucru nu va fi ieftin. În plus, când bugetul de marketing se termină, fluxul de vizitatori se oprește brusc. Asta nu înseamnă că reclamele nu au rolul lor important, dar investiția în SEO va fi mult mai utilă și sustenabilă pe termen lung.

Ce înseamnă un cuvânt cheie

Și de ce este piatra de temelie a optimizării SEO

Orice optimizare SEO făcută bine începe cu o analiză de cuvinte cheie. Cuvântul cheie poate fi considerat, în mod practic, cuvântul pe care utilizatorii pe care îi vrei la tine pe site îl caută pe Google. Cuvintele cheie reprezintă piatra de temelie a SEO pentru că paginile unui site trebuie optimizate pentru anumite cuvinte cheie alese în mod strategic de către tine. Cu cât un cuvânt cheie este mai general și mai dorit, cu atât optimizarea SEO este mai dificilă. De exemplu, va fi mult mai greu să apari pe prima pagină în căutările pentru "restaurante București" decât va fi să apari pe prima pagina atunci când cineva caută "brățări mov lucioase" sau "restaurante cu specific australian în Sectorul 1".
Cuvinte cheie

Cum alegi cuvintele cheie potrivite?

Totul pornește de la esența site-ului tău. Despre ce este vorba în el? Ce teremeni ar folosi cei care caută pe Google site-uri precum al tău? După ce ai ales cuvintele cheie potrivite pentru întreg site-ul, gândește-te la cuvinte cheie mai precise pentru fiecare sub-pagină în parte. Optimizarea SEO de calitate se face la nivelul fiecărei pagini a site-ului tău.

Ține minte! 

Cu cât cuvintele cheie sunt mai de nișă, cu atât va fi mai ușor să apari sus în căutările Google pentru aceste cuvinte.

Resurse utile gratuite care te vor ajuta să alegi cuvintele cheie perfecte

1. Google Keyword Planner - Un tool dezvoltat direct de către Google, acest program îți estimează volumul căutărilor pentru fiecare cuvânt cheie în parte și, în plus, îți spune cât de acerbă este lupta pentru a apărea pe prima pagină pentru el. Totodată, vei primi sugestii pentru cuvinte cheie similare celor alese de tine.

2. Keyword Sheeter - Acest program va mina informațiile din sistemul Google Autocomplete. Începi să tastezi un cuvânt cheie, iar sistemul îți va spune ce cuvinte tastează, de obicei, utilizatorii. Astfel poți descoperi cuvinte cheie de nișă perfecte pentru site-ul tău, fără să duci lupte grele pentru cuvinte cheie nenecesar de generice.

3. Google Trends - Din nou o unealtă care vine direct din birourile Google, serviciul Trends îți arată interesul pentru anumite cuvinte cheie pe parcursul timpului. De exemplu, serviciul arată că utilizatorii caută cuvântul cheie "Hrușcă" mult mai des în luna decembrie. Poate o utilitate deosebită o are modul de comparare între cuvintele cheie, care îți arată care are un volum mai mare de căutări și când. Asta te poate ajuta să alegi între 2 sau mai multe opțiuni, și te poate ajuta să alegi perioada anului când să te concentrezi pe ele.

Optimizarea paginilor - tag-uri, descrieri meta, URL și textul ALT

Sună complicat, dar îți explicăm toate aceste elemente :)

Fiecare pagină a unui website conține anumite elemente care sunt deosebit de importante atunci când un motor de căutare decide ce să arate pe prima pagină și ce nu. Tag-ul de titlu și meta-descrierea paginii nu doar că sunt cele mai importante elemente, dar ele sunt și direct vizibile în paginile de rezultate. Așa că trebuie să te asiguri că sunt alese corect pentru fiecare pagină în parte. Aceste elemente trebuie să conțină cuvintele cheie potrivite fiecărei pagini, iar textul în sine trebuie să poată fi ușor înțeles de potențialii vizitatori. De asemenea, cuvintele folosite aici trebuie să descrie cât mai precis conținutul paginii corespunzătoare. Legat de lungime, trebuie să ai în vedere că un text prea lung va fi tăiat brusc de Google, partea care nu încape fiind înlocuită cu " ... ". Pentru eficiență maximă, evită acest lucru pe cât posibil. Lungimea optimă a titlului dar și a descrierii paginilor este modificată constant de Google din păcate, așa că trebuie să fii atent la orice potențială schimbare.

Imaginea de mai jos îți arată unde exact apar aceste 2 elemente în pagina cu rezultatele căutării pe Google (pentru acest exemplu, am căutat "restaurante bune din Cluj"):

Optimizare site

Un alt element deosebit de important este URL-ul fiecărei pagini. URL-ul, cunoscut și sub denumirea de link, este adresa unică a fiecărei pagini. De exemplu, URL-ul paginii principale a Faircrate România este www.faircrate.com. URL-ul paginii care prezintă oferta de creare de site este www.faircrate.com/servicii-creare-site.html. După cum reiese și din exemplu, cuvintele cheie ale paginii trebuie să se regăsească în URL-ul ei. IMPORTANT: URL-ul nu trebuie să fie lung. Ideal, limitează-te la 3, maxim 4 cuvinte pe care le separi cu semnul minus ( - ).

Textul ALT înseamnă descrierea (scrisă) a fiecărei imagini de pe site. Asta transmite motorului de căutare conținutul imaginii, deși în ultimii ani importanța acestui aspect a scăzut datorită tehnologiilor de recunoaștere a obiectelor din fotografii. Totuși, acest element poate fi diferența dintre locul 1 pe prima pagină a căutărilor și locul 3. Recomandăm prezența cuvintelor cheie și aici, dar în același timp asigură-te că textul ALT nu este prea lung.

Unde găsesc aceste elemente pentru a le modifica pentru site-ul meu?

Fiecare platformă pentru site-uri este diferită, și există mii de platforme disponibile pe piață - fiecare optimă pentru anumite situații. Fiecare site trebuie analizat individual pentru a modifica aceste elemente importante pentru SEO. Poți citi documentația platformei pe care o folosești, sau poți încerca să apeși pe butoane precum "page settings", "website settings", "meta descriptions" sau ceva similar. Alternativ, poți modifica paginile direct în limbajul HTML, dacă știi ce faci - totuși, dacă nu ești familiar cu acest aspect, recomandăm grijă sporită pentru a evita crearea de probleme cauzate de modificarea elementelor greșite de cod. Dacă vrei ca un profesionist să te ajute, contactează-ne acum și revenim rapid cu o ofertă perfectă pentru nevoile tale.

Conținutul site-ului

Content SEO: standardul suprem de calitate în SEO

Un site bine optimizat conține pasaje text (articole) bune și informative pentru vizitatori, care îi încurajează să petreacă cât mai mult timp pe site și să apese și pe alte butoane pentru a putea descoperi ceea ce ai de oferit. Acest conținut text trebuie optimizat pentru a folosi cuvintele cheie alese strategic, dar în același timp trebuie să ai grijă să eviți "supra-optimizarea" care deseori duce la un text care deși plin de cuvinte cheie, este foarte dificil de citit pentru vizitatori. În acest caz, chiar dacă persoane ajung la tine pe site, vor ieși dacă nu pot parcurge conținutul sau dacă este de o calitate joasă. Acest aspect este măsurat prin "bounce-rate", care îți indica procentul de vizitatori care închid pagina aproape imediat după ce o accesează (bounce-rate poate fi măsurat prin Google Analytics).

Copywriting, sau scrisul de conținut

Crearea de conținut bun este o artă în sine. Descoperă cum îți poți ajuta vizitatorii și oferă-le informații care îi incurajează să exploreze site-ul. Vino cu idei originale, sau ia o idee deja existentă și du-o la cu totul alt nivel. Un site fără conținut de calitate, care conținue doar un pitch de vânzări, nu va fi niciodată bine optimizat SEO și nu va apărea niciodată sus în paginile cu rezultate ale căutărilor pe Google. 

Cum ajungi la idei bune pentru articole?

Gândește-te la cine reprezintă audiența ta. Dacă ai în minte o imagine clară, acum decide ce vrei să le transmiți: ceva care le este util cu adevărat. Scoate în evidență mesajul principal al textului pe care îl compui, și folosește acest mesaj ca bază pentru cuvinte cheie. Conținutul proaspăt compus trebuie să aibă un scop precis. Totodată, trebuie să ai în vedere ce se întamplă după ce vizitatorii au citit articolul. Ce vrei să facă în continuare? Ajută-i prin butoane care sa fie un "call to action" clar, care să îi îndrume către alte elemente ale ofertei tale, exact cum am făcut noi puțin mai jos :) .

Content SEO

SEO bazat pe conținut de calitate este o tactică extrem de avantajoasă pentru deținătorii de site-uri și în același timp extrem de utilă pentru vizitatori. Termenul de "content SEO" descrie această metodă, pe care Faircrate România o recomandă cu desăvârșire.

Ai nevoie de un copywriter profesionist care să te ajute cu eforturile de SEO?

Adaptabilitatea site-ului pentru telefoane mobile și tablete

Un aspect adesea trecut cu vederea

Conform celor de la Broadband Research, în ultimii 5 ani traficul de internet de pe platformele mobile a crescut cu 222%. În anul 2018, 52.2% din traficul pe internet a venit direct de pe aparatele mobile, într-o creștere spectaculoasă comparativ cu anul 2013, când telefoanele și tabletele au constat în doar 16.2% din totalul traficului online.

Aceste cifre transmit un mesaj clar: aproximativ jumătate dintre vizitatorii de website-uri la nivel global vor accesa paginile de pe telefoane mobile și de pe tablete, cu un trend agresiv spre o proporție mult mai mare în viitor. Așadar, este imperativ ca site-ul tău să arate impecabil atât pe desktop cât și pe telefon și tabletă.

Optimizare site

Google verifică dacă site-urile sunt optimizate pentru platforme mobile

Adaptabilitatea paginilor pe ecrane de diverse rezoluții și dimensiuni nu este doar utilă pentru vizitatori, dar este un element important pe care motoarele de căutare precum Google îl iau în considerare atunci când componența ierarhiei de pe prima pagină a rezultatelor căutărilor pe internet este decisă. Dacă site-ul tău nu este optimizat corespunzător, indiferent de celelalte optimizări SEO, vei avea de suferit în această ierarhie Google.

O agenție profesionistă nu va crea niciodată un site neoptimizat și pentru aparatele mobile, așa că îți recomandăm o atenție sporită dacă decizi să apelezi la cineva specializat. De exemplu, compania noastră optimizează ca și standard paginile pentru mobil, indiferent de numărul de pagini dorite sau de complexitatea proiectului. Indiferent că apelezi la noi sau la altcineva, nu accepta niciodată un site neoptimizat pentru diverse dimensiuni de ecran.

Dacă decizi să îți creezi singur site-ul, alege din prima o platformă care oferă site-uri mobile responsive. Dacă site-ul nu este optimizat din prima, va fi extrem de dificil de ajustat ulterior - deseori, va trebui refăcut de la zero. Majoritatea platformelor precum Wordpress oferă teme scalabile pentru aparate mobile, dar trebuie să ai în vedere că orice conținut de pagină pe care îl adaugi poate dezechilibra aspectul pe mobil. Testează des paginile create și asigură-te ca vizitatorii tăi vor avea o experiență plăcută pe orice dispozitiv ar accesa website-ul, și algoritmul Google va observa.

Viteza de încărcare a paginilor

Un factor decisiv pentru SEO

Viteza de încărcare a fiecărei pagini, sau page speed, este un factor determinant în SEO. Google și alte motoare de căutare trimit un crawler, care poate fi considerat un emisar al motorului de căutare, pentru a traversa internetul din link în link pentru a căuta și pentru a indexa pagini noi. Acest crawler determină și viteza de încărcare a fiecărei pagini, acesta fiind un factor în algoritmul de determinare a ierarhiei site-urilor pe Google.

Un factor important nu doar pentru Google, dar și pentru experiența vizitatorilor tăi

Dacă o pagină se încarcă greu, cresc șansele ca vizitatorul să își piardă răbdarea și să închida pagina pentru a alege alt site din lista de rezultate. Fiecare pagina site-ului tău trebuie ajustată pentru a spori viteza de încărcare. Mai jos îți prezentăm câteva metode pentru a te ajuta cu acest aspect.

Metode pentru a crește viteza de încărcare

1. Folosește metode de compresie - Unelte precum Gzip te pot ajuta să reduci dimensiunea multor aspecte ale site-ului, precum fișiere JavaScript, HTML, dar și CSS.

2. Micșorează dimensiunea imaginilor de pe site - O imagine fără compresie poate fi semnificativ mai mare decât una peste care a fost aplicat un algoritm de compresie, deși percepția ochiului asupra calității pozei poate fi aproape identică. Poți folosi programe dedicate de editare foto precum Affinity Photo sau Adobe Photoshop, dar dacă nu ai acces la astfel de programe profesionale poți folosi unelte gratuite precum TinyPNG.

3. Nu exagera cu redirecționări inutile de pe o pagină pe alta - Uneori, redirecționarea unui URL către alt URL este utilă. De exemplu, dacă cineva accesează site-ul tău de pe mobil, o redirecționare poate trimite utilizatorul către pagina ajustată dimensiunii ecranelor (de exemplu, faircrate.com redirecționat către m.faircrate.com). Dar dacă există o pagină intermediară între cele 2 pagini, ai o redirecționare în plus care va încetini substanțial viteza de încărcare a paginii dorite.

4. Folosește-te de tehnici de caching - Un site creat bine poate stoca pe calculatorul vizitatorului un cache la prima accesare a paginii. Când vizitatorul revine pe site, anumite elemente ale paginii sunt luate din acest cache care este deja descărcat pe calculatorul utilizatorului, nefiind necesara descărcarea din nou a acestor elemente. 

Unelte utile pentru a te ajuta

1. Google PageSpeed - Acest program de ajută să măsori viteza de încărcare a oricărei pagini a site-ului tău, atât pe mobil cât și pe desktop. De asemenea, îți indică un scor și sugerează metode personalizate pentru a te ajuta să rezolvi potențialele probleme descoperite.

2. GooglePageSpeed Insights API kit - Pentru utilizatorii avansați, acest kit de API oferă unelte pentru a diagnostica probleme și pentru a crește viteza paginilor tale.

Optimizări off-page

Măsuri luate în afara site-ului tău

Optimizare SEO

Back link și text ancoră

Back link-urile sunt link-uri către paginile site-uliu tău, puse pe alte site-uri. Cu cât aceste link-uri sunt mai mult și sunt puse pe site-uri mai importante, cu atât efectul lor este mai substanțial pentru eforturile tale de SEO. Este important de reținut că textul ancoră (textul pe care utilizatorii apasă pentru a fi redirecționați către o pagină a site-ului tău) trebuie să conțină cuvinte cheie strategice pentru eficiență maximă a tacticii.

Rețelele de socializare

O prezență bună pe Facebook, Instagram sau pe alte rețele de socializare te va ajuta în eforturile SEO. Postează informații de calitate care să atragă click-uri și redirecționări către site-ul tău pentru efect maxim.

Tactici utile pentru optimizările SEO off-page

1. Reddit - Găsește un subreddit potrivit cu conținutul site-ului tău și postează informații utile pentru comunitatea respectivă.

2. Guest blogging - Din calitate de autor oaspete, unele bloguri îți pot permite să scrii un articol util. Bineînțeles, poți strecura în acel articol și un link către site-ul tău.

3. Apelează la o agenție de SEO - Agențiile de SEO te pot ajuta cu dezvoltarea unei strategii complete de SEO atât on-site cât și off-site. Faircrate România are profesioniști de top în acest domeniu, dar alegerea este a ta. 

Analizarea traficului

Degeaba ai vizitatori dacă nu știi câți și de ce.

Ghid SEO

Google Analytics

Unelte precum Google Analytics sunt esențiale pentru a analiza cifrele din spatele site-ului tău. Te poate ajuta să descoperi de unde vin vizitatorii, cât timp petrec pe pagini, care sunt paginile lor preferate, dar și informații demografice precum sex, vârstă sau interese. Intepretarea acestor informații poate fi mai complicată, dar făcută corect poate duce la descoperirea unor oportunități care așteaptă să fie luate. 

Analizarea profesionistă a informațiilor

Ce inseamnă cifrele din spatele site-ului? Aceasta este întrebarea la care trebuie să răspunzi pentru a profita de informațiile din Google Analytics. Dacă ai nevoie de ajutor, echipa noastră îți stă la dispoziție.

Ai nevoie de un profesionist?

Echipa Faircrate România te poate ajuta cu servicii avansate de SEO pentru ca paginile tale să apară pe prima pagină în Google.

Citește și...